W weekend jadłam u mamy botwinkę (przepis na botwinkę mamy znajdziecie tutaj). Jak zawsze była przepyszna i narobiła mi apatytu na więcej. Poszłam na rynek, kupiłam duży pęczek buraczków z botwiną i wzięłam się za gotowanie. Moja wersja tej zupy jest nieco inna - dodałam ziemniaki, ocet zastąpiłam sokiem z cytryny, a śmietanę jogurtem naturalnym. I wiecie co? Nie mogę się zdecydować, która wersja zupy bardziej mi smakuje. A Wy jak podajecie botwinkę?
Składniki:
1 pęczek młodej botwinki
5 młodych ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
mały jogurt naturalny
pół pęczka koperku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Botwinę umyj, odetnij liście od buraczków. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Gałązki i liście pokrój i przełóż do oddzielnego naczynia niż buraczki.
2. W garnku rozgrzej trochę oliwy i podsmaż ziemniaki, mieszaj, żeby nie przywarły do dna. Po ok. 5 minutach wlej bulion i zagotuj. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj pokrojone buraczki, gotuj kolejne 3-4 minuty i dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Po kolejnych 5 minutach dodaj do garnka jogurt naturalny - rozprowadź go w kilku łyżkach zupy, żeby nie było grudek. Gotuj zupę jeszcze kilka minut, posyp posiekanym koperkiem i podawaj.
u mnie w domu zawsze sie podaje z kartofelkami :)
OdpowiedzUsuńu nas różnie, ale ja wolę z ziemniakami :)
UsuńUwielbiam, a tak dawno już nie jadłam :) Musze nadrobic zaległości :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, póki jest młoda botwinka :)
Usuńbardzo lubię :) i robię z botwinki różne rzeczy oprócz zupy, np. tartę, roladki z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńTaka tarta z botwinką musi być przepyszna :)
Usuńbardzo lubię botwinkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy botwinkę z maślanką :D
OdpowiedzUsuńZ maślanką? Brzmi świetnie, muszę wypróbować.
UsuńWspaniała i zdrowa, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń